Vergaderinggemist bestaat uit enkele onderdelen, en heeft wat randvoorwaarden.

1. Het programma, dat lokaal op de computer staat
    Dit is een gratis programma, en bestaat ook uit een aantal componenten die 'open source' of 'vrij te gebruiken' zijn.
  2. De website, die op een commerciële server staat
    Voor het live meeluisteren is de website een soort "doorgeefluik". Het is de verbinding tussen de gebruikers en het programma in de zaal. Voor live luisteren maken de gebruikers uiteindelijk rechtstreeks verbinding met de computer in de zaal. Voor het terugluisteren worden de opnames die in de zaal gemaakt zijn geupload naar de webserver en nemen daar dus diskruimte in beslag. Deze serverruimte, en het gebruik van de naam Vergaderinggemist.org kosten wat geld. Het initiële bedrag is ooit betaald door de eerste gemeenten die hiervan gebruik hebben gemaakt, en de verlenging ervan is door de ontwikkelaars betaald. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht aan de gemeente.
  3. De computer
    Deze is waarschijnlijk al in de zaal aanwezig en wordt gebruikt om de JW library op uit te voeren en media bestanden af te spelen tijdens de vergadering. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente in overleg met het PBA.
  4. Internet verbinding
    Om gebruik te kunnen maken is een internet verbinding benodigd die een redelijke upstream heeft, het liefst 5Mbps of meer*. Dit is de verantwoordelijkheid van de gemeente, en de kosten daarvoor zijn ook voor de gemeente. Wij raden aan gebruik te maken van een glasvezel of kabelverbinding. Als je een langzame verbinding hebt kan je gebruik maken van een externe stream server. Daarvoor moet dan wel een abonnement afgesloten worden.

* Elke luisteraar eist een vast deel van de bandbreedte op. De bandbreedte per luisteraar is afhankelijk van de kwaliteit van de streaming. Standaard is dit ingesteld op 96 kbps. Een 10-tal luisteraars zal dus 960 kbps vereisen. Grofweg zo'n 120 KB/s (1 KB (kilobyte) = 8 kb (kilobits) want 1 byte is 8 bits). Let wel dat als er ook gebruikers met tablets, telefoons, enzovoorts gebruik maken van dezelfde internet verbinding, ze alles wat ze gebruiken "afsnoepen" van de ruimte die er is om mee te luisteren.