Sommige gemeenten hebben een trage ADSL verbinding waardoor het lastig is om mee te luisteren. Gebruikers horen thuis slecht geluid, of de verbinding wordt regelmatig verbroken. Dit kan ook gebeuren als de computer in de zaal te langzaam is, of er teveel mensen tegelijk mee gaan luisteren.

De oplossing daarvoor is een externe icecast server te gebruiken. Daarmee stream je vanuit de zaal één stream naar de externe server, en de individuele gebruikers maken dan verbinding met deze server. Daardoor heb je veel minder bandbreedte nodig, en kunnen toch behoorlijk wat gebruikers goed mee luisteren.

Een overzichtje van wat mogelijkheden. Let op: sommige pakketten zijn per "aantal luisteraars" anderen zijn per "aantal verbruikte GB".

Hoeveel GB gebruikt 1 luisteraar per vergadering? Dat is ook een beetje afhankelijk van de instelling van de kwaliteit van je stream (dit kan elke gemeente zelf instellen in Vergaderinggemist). Standaard staat hij op 96 kbps. Dat zou uitkomen op een totaal van ongeveer 70 tot 80 MB per luisteraar per vergadering. Dan zou je voor 25 luisteraars per maand (voor het gemak even uitgaande van 9 vergaderingen per maand) ongeveer 18 GB data nodig hebben. Vandaar dat voor onze doeleinden de pakketten voor x gb per maand geschikter zijn vaak dan voor x luisteraars tegelijk.

Je kan op deze site een gratis account aanvragen tot 15 meeluisteraars: http://rodney.it/webservices-en-streamhosting/

Heb je een suggestie voor een andere host? Laat het ons weten!