In dit artikel willen we enkele mogelijkheden beschrijven voor het meeluisteren met Vergaderinggemist voor oudere broeders en zusters die het lastig vinden om de website te gebruiken.

• KZ webradio.
    De beschrijving van de mogelijkheden van het gebruik van de kz webradio vindt u hier.
  • Permanente url in een app, zoals VLC.
    Als de gebruiker wel een app kan starten, zou een permanente link aangemaakt kunnen worden voor deze persoon, en die zou als standaard "radiostation" geprogrammeerd kunnen worden in een app op een tablet of telefoon.
  • Permanente url als snelkoppeling op het buroblad van een pc of homescreen van een mobile device.
    Als u een permanente URL aanmaakt, is het mogelijk deze toe te voegen aan het homescreen van de tablet of telefoon. Als er een uitzending is zal dan de browser rechtstreeks de stream af gaan spelen. Dit wordt ondersteund door bijna alle browsers.
  • Dedicated laptop of pc.
    Het is ook mogelijk om bij oudere broeders of zusters een (door andere afgedankte) laptop of pc neer te zetten. Bij diverse ouderen die de neiging hebben de tijd te vergeten is dit zo ingericht dat een device dat altijd aanstaat automatisch de vergadering gaat afspelen. Hieronder zullen we de stappen beschrijven die u hiervoor kan volgen.
  • Meer opties?
    Heeft u nog andere suggesties of oplossingen die goed bevallen? Laat het ons weten dan voegen we ze toe aan deze lijst.

Dedicated laptop of pc inrichten.

Voor het inrichten van een dedicated laptop of pc volgt u de volgende stappen. Het doel is dat de pc altijd aan staat, en automatisch de vergaderingen afspeelt, zonder enige tussenkomst van de gebruiker.

1. Installeer een computer helemaal schoon (windows of osx). Verwijder alle onnodige programma's. Schakel zaken die de werking kunnen verstoren of die onnodig resources zouden kunnen gebruiken uit. (bv onedrive, enz.)
  2. Stel het energieschema zo in dat de pc nooit uit gaat. Het beeldscherm mag wel uit gaan. Let op dat je instelt dat een laptop ook niet uit gaat als hij dicht geklapt wordt.
  3. Installeer teamviewer. Maak voor uzelf eenmalig een account aan bij teamviewer, en koppel de pc van de verschillende personen hieraan zodat u eenvoudig bij de computer kan om in noodgevallen ondersteuning te bieden.
  4. Plak de webcam af zodat er geen discussie is over privacy.
  5. Maak voor de gebruiker een permanente URL aan op vergaderinggemist.org.

Windows

1. Installeer de Google Chrome browser.
  2. Maak een nieuw bestand aan en noem dat "startvergadering.bat", en plak daarin deze code, en vervang PERMANENTE_URL door de permanente URL die u hebt aangemaakt. Met deze code start u chrome op in incognito modus, en als kiosk zodat de besturingselementen niet zichtbaar zijn.
    #start permanente url

@echo off
    cls
    start Chrome --incognito --kiosk "PERMANENTE_URL"
    exit
  3. Maak nog een nieuw bestand aan en noem dat "browserafsluiten.bat". Plaats daarin de volgende opdrachten om als de vergadering afgelopen is chrome weer af te sluiten:
    @echo off

for /f "tokens=1 delims=" %%# in ('qprocess^|find /i /c /n "chrome"') do (
        set count=%%#
    )

taskkill /F /IM chrome.exe /T
  4. Plan nu met behulp van windows scheduler voor elke vergadering eerst vijf minuten voor het begin van de vergadering in dat het eerste bat bestand wordt uitgevoerd, en dan een paar minuten na afloop van de vergadering het tweede bat bestand. (Scheduler: rechter muisknop op de windows knop, en dan computer beheer.)
  5. Stel in dat bij het dichtdoen van de laptop hij niet uitgeschakeld wordt (type in het zoekvlak "energiebeheer"), en dat je geen wachtwoord hoeft in te vullen als je uit slaapstand komt, en dat hij automatisch inlogt (type in het zoekvak "netplwiz", en vink het vakje uit "Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te gebruiken").
  6. Optioneel: volumeregeling. Als er behoefte is aan een volumeregeling dan zou u het bijgaande programmaatje "SimpleSoundButton" bij het starten van Windows automatisch laten opstarten. Dit programma blijft altijd boven alle andere programma's (dus ook boven de kiosk van Chrome), het toont twee grote knoppen om het volume aan te passen.

OS-X

1. Installeer het programma "Scheduler" (https://macscheduler.net/). U kan hiervoor een gratis licentie ontvangen door u te registreren.
  2. Klik in scheduler op het icoon om een "Document" toe te voegen. Plak de permanente url in het veld voor het document, selecteer Safari als het te gebruiken programma en stel het tijdschema in.
  3. Start "Automator" (dit is een standaard mac-hulpprogramma, u vind het door op het zoeken-icoon rechtsboven te klikken en zoeken op automator).
    Voeg via "Hulpprogramma's > Stop programma" toe. Selecteer "Safari", en vink uit dat afsluiten bevestigd moet worden.
    Sla dit op als programma. Ga nu naar scheduler en plan de uitvoering van dit programma enkele minuten na elke vergadering in.

4. Optioneel: we hadden bij een zuster een oude imac neergezet en deze bleek telkens het volume van de computer te muten, en dit kon alleen aangezet worden door een reboot. Daarvoor hebben we met automator het volgende script gemaakt, en dit laten we uitvoeren 10 minuten voordat de vergadering begint.

Start "Automator" (dit is een standaard mac-hulpprogramma, u vind het door op het zoeken-icoon rechtsboven te klikken en zoeken op automator).
     LET OP: in het screenshot hierboven staat het vinkje bij "Vraag of wijzigingen moeten worden bewaard" AAN. DIT MOET UIT STAAN!

Het applescript:
     tell application "System Events"

restart

end tell

Sla dit op als programma. Dan kan je het daarna gebruiken om te schedulen.